Support for 10x (and maybe 100x) probes

Dual channel oscilloscope

Support for 10x (and maybe 100x) probes

Postby harvie » Wed Oct 30, 2019 3:00 pm

Hello,
when i use Wave2 with 10x (or 100x) probe, the displayed voltage is 10x or 100x lower than in reality (because of probe attenuation). This is to be expected, but i think it would be nice to be able to change wave2 settings to multiply the voltage in software for me. So i don't have to remember to multiply the measured voltage 10x myself all the time. This should be setting available separately for each channel.
harvie
 
Posts: 5
Joined: Sat Oct 26, 2019 3:23 pm

Re: Support for 10x (and maybe 100x) probes

Postby MatNieuw » Mon Dec 23, 2019 11:22 am

This could be done semi-automatically with a software modification, I think.
Set or select the probe to the desired attenuation (1 / 10 / 100), hold it to the 1 kHz test output, and tell the scope to calibrate the attenuation (is there any switch combination left for this?), in the way that auto-ranging multimeters do. It could e.g. temporarily switch the signal to 3.3 V, and the input range to 1V/div, then measure. If too low, switch to 100 mV/div, measure again, if needed to 10 mV/div. Then the scope knows the probe's attenuation, and switches the settings back to what they were before the calibration. I'm not sure how to indicate this on the display, though.
MatNieuw
 
Posts: 15
Joined: Tue Sep 26, 2017 12:23 pm
Location: Netherlands


Return to Wave2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest