C5 calibration on new version

Re: C5 calibration on new version

Postby johng » Wed Aug 09, 2017 1:56 am

Jan,

I think there's some misunderstanding here. If you are able to modify the wave shape of both the 0.1 and 3.3 test signals by adjusting C3, this strongly suggests that SENSEL3 isn't being toggled properly.

If this is the case, then the C5/U1A circuit is *not* used at all. Modifying capacitor values wont change that.

John
johng
 
Posts: 13
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:55 pm
Location: Canada

Re: C5 calibration on new version

Postby alphaseek » Wed Aug 09, 2017 4:09 am

johng wrote:Jan,

I think there's some misunderstanding here. If you are able to modify the wave shape of both the 0.1 and 3.3 test signals by adjusting C3, this strongly suggests that SENSEL3 isn't being toggled properly.

If this is the case, then the C5/U1A circuit is *not* used at all. Modifying capacitor values wont change that.

John


There may be two questions here. One is whether SENSEL3 works properly in normal operation. The other is whether it works properly during the calibration process. It seems it would almost have to work properly in normal operation, because otherwise high input voltages wouldn't display properly. But as I remember, the calibration process opertes in its own routine, and SENSEL3 might not be working there.

And I guess there's a third question as to whether any of this is different on the new boards and new firmware.
alphaseek
 
Posts: 85
Joined: Thu Jan 19, 2017 5:24 pm

Re: C5 calibration on new version

Postby jan » Wed Aug 09, 2017 10:46 am

[/attachment]
old version 0.1.jpg
old version 0.1
Attachments
new version 3.3.jpg
new version 3.3
old version 3.3.jpg
old version 3.3
new version 0.1.jpg
new version 0.1
jan
 
Posts: 42
Joined: Sun Jun 25, 2017 8:38 am
Location: the netherlands

Re: C5 calibration on new version

Postby jan » Wed Aug 16, 2017 3:39 pm

sorry for late reply ,

caps are ordered as my local shop is not so well assorted these "smd-days " ,
so i need to wait a couple of weeks to get a go at testing.


- and indeed there are several issues mixed up in this topic.

in the low settings ( when sensel activates C3 ) you can adjust 0.1 and 3.3 graph with C3
So , setting the sensitivity manual to a rather small setting despite the manual telling you otherwise.

When the sensel3 switches you are supposed to adjust graph by C5 , and i could not make that work on my 2 dso150's
jan
 
Posts: 42
Joined: Sun Jun 25, 2017 8:38 am
Location: the netherlands

Re: C5 calibration on new version

Postby jan » Sat Aug 26, 2017 11:53 am

caps arrived ;

Firstly i tested C4 , real capacity is around 2,158 pF

then i verified the switching of the sel signals ;

50mV 1-L 2-L 3-H
1 V 1-H 2-H 3-L

so according to that the input should switch from C3 circuit to C5 circuit

i tested caps at C6 position going down 100 82 75 47 33 22 10 NO change in C5 settings visible
Then i went up 100 220 330 470 and again NO change in C5 settings visible


I am running out of ideas.....................


anyone ??
jan
 
Posts: 42
Joined: Sun Jun 25, 2017 8:38 am
Location: the netherlands

Re: C5 calibration on new version

Postby jye1 » Sat Aug 26, 2017 1:24 pm

The waveforms posted on Aug. 09 look good.

It is normal that C3 can affect both 0.1V and 3.3V signals if the path U1A is selected. Since 3.3V is a very large signal for this path only a small portion of amplitude can be displayed. U1A is saturated under 3.3V input. So it is not suggested to use 3.3V signal to calibrate C3.
jye1
 
Posts: 1220
Joined: Wed Feb 20, 2013 4:58 pm

Previous

Return to DSO Shell

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests